-

Kruiden oogsten met Asia

Vrouw in kruidentuin.

Elke moestuinier heeft favoriete gewassen in de tuin. Voorkeuren spelen daarbij een rol, wat het goed doet op een bepaalde plek, of wat iemand leerde van zijn/haar (groot)ouders. 

De vroege zomer is de ideaal om kruiden te gebruiken. Ze zijn op hun best net voor ze in bloei gaan. Je kan ze vers gebruiken of drogen voor later. In die periode vind je ook Asia aan het werk in haar moestuin in Antwerpen. Ze  tuiniert ook in de openbare kruidentuin ‘Onze Tuin’ in Bibliotheek Permeke. 

Asia leerde over de geneeskracht van kruiden van haar ouders en anderen in het Noord-Marokkaanse dorp waar ze opgroeide. Thuis hadden ze een tuin op het dak. In potten stonden kruiden, tomaten en pepers. Alle buren hadden kruiden, bloemen en gewassen, ook aan de straat: “Als ik door de straten van het dorp liep, kwamen de kruidengeuren me tegemoet. Bij de planten kwamen ’s avonds vrouwen bij elkaar om te praten, de planten te verzorgen en kennis uit te wisselen over het gebruik van kruiden.”

Wil je weten welke kruiden Asia gebruikt tegen kwaaltjes? Neem hier een kijkje. Klik verder en leer ook over andere moestuiniers en hun praktijken. 

‘Onze tuin’ is een project van Permeke Bibliotheek, SAAMO en Red Star Line Museum. Je kan de tuin vrij bezoeken tijdens de openingsuren van Permeke Bibliotheek.

Asia in ‘Onze Tuin’, Bibliotheek Permeke, Antwerpen, 2023, privécollectie.