Kruiden gebruiken

Aangeplante of wilde kruiden: als je er oog voor hebt, kan je het hele jaar door verse kruiden in je moestuin vinden. Maar de topperioden zijn de lente en vroege zomer. Kruiden gebruik je in gerechten, als thee of als medicijn. 

Vrouw in kruidentuin.

Kruiden tegen ziekten, met Asia van Marokko tot Antwerpen 

 

Asia heeft een moestuin in Antwerpen. Als een van haar kinderen ziek is, maakt ze thee. Tijm tegen buikpijn, citroenverbena tegen krampen en polei tegen verkoudheid. 

Die kennis over het nut van kruiden, leerde Asia van haar ouders en andere mensen in het Noord-Marokkaanse dorp waar ze opgroeide. Haar ouders hadden een tuin op het dak. In potten stonden kruiden, tomaten en pepers. Asia leerde van haar vader hoe elke plant andere verzorging nodig heeft. Alle buren hadden kruiden en planten, ook aan de straat.

“Als ik door de straten van het dorp liep, kwamen de kruidengeuren me tegemoet. Bij de planten kwamen ’s avonds vrouwen bij elkaar om te praten, de planten te verzorgen en kennis uit te wisselen over het gebruik van kruiden."

Asia tuiniert ook in de openbare kruidentuin ‘Onze Tuin’ in de tuin van Bibliotheek Permeke in Antwerpen. Een project van het Red Star Line Museum, SAAMO en bibliotheek Permeke. Privécollectie. 

 

Mand met bloemen.

Ook onkruid heeft nut, in de moestuin van Daniëlle

 

Daniëlle is ook aanwezig op een Moestuinbabbel. Zij heeft een eigen kijk op wat de moestuin kan zijn: 

"De natuur is mijn moestuin. En bovendien: alles wat in de moestuin groeit, heeft z'n nut, ook onkruid of wilde kruiden. Ze zijn lekker, goed voor je gezondheid en geven kracht."

Daniëlle is geboeid door het culinaire erfgoed daarachter: welke soorten wilde planten gebruikten mensen vroeger, en in welke recepten? 

De paardenbloem is misschien wel haar favoriet: “Ik verwerk paardenbloemblaadjes in salades of pannenkoeken. Ik pluk ze voor de bloem bloeit, dan zijn ze het lekkerst. Je kunt ze ook ‘bleken’ met een bloempot die je over de paardenbloemen zet. Dat is een oud gebruik. Zo worden de blaadjes malser en witter. Ik maak graag lekkere paardenbloemsiroop of -jam.”

Oogst paardenbloemen, privécollectie.