-

Oogstmand, collectie Kasteel Hex

Oogstmand.

Schorten en rokken, emmers en teiltjes of zakjes allerhande kunnen dienst doen om oogst te vervoeren. Ideaal zijn gevlochten manden van riet, stro of wilgentenen. Ze bestaan in verschillende vormen en maten, zijn licht en handig. Een uitgekiende vorm en goed materiaal voorkomen blutsen en builen op de oogst. 

De vorm van deze mand leent zich er toe om ook langere groenten te vervoeren. Het houten handvat is bijzonder. Een gebogen tak doet dienst en mooi vlechtwerk hecht de tak aan de mand. Vaak zijn handvaten gemaakt van hetzelfde materiaal als de mand.

Het ambacht van manden vlechten wordt vandaag minder beoefend dan vroeger. Deze mand wordt bewaard in de collectie moestuingereedschap en -toebehoren van Kasteel Hex. CAG, Erfgoed Haspengouw en Kasteel Hex tonen je tijdens de Garden Days op 9 en 10 september een deel van deze collectie. Je kan er deelnemen aan een rondleiding in de kasteelmoestuin, die al 250 jaar bestaat. Meer info vind je hier. Vanaf het najaar kan je op www.erfgoedplus.be en www.cagnet.be/beeldbank de collectie digitaal bekijken.

Rieten oogstmand, circa 1900 – 1950, collectie Kasteel Hex.