-

Zaden oogsten en bewaren

Preizaad.

Heel wat moestuiniers kopen zaden bij telers of in winkels. Maar je kan je moestuingewassen ook laten ‘doorschieten’, in zaad laten komen en het zaad oogsten. Hoe je dat doet, lees je in uitgebreide publicaties zoals van Velt

Het is belangrijk om geoogste zaden op de juiste manier te bewaren. In moestuinhandboeken uit de 19de eeuw wordt aangeraden de zaden koel en droog op te bergen in lijnwaden zakken. Als het moestuinzaad toch niet zou ontkiemen, was het goed om enkele bevriende moestuiniers te hebben om zaden van te gebruiken in geval van nood.

Tijdens een interview in het kader van het MOES-tuin-project vertelde Ann ons over haar oma. Heel haar leven had ze op een boerderij de moestuin verzorgd. Dat was een zaak van zelfvoorziening op het platteland in die tijd. Haar oma droogde en bewaarde zaden van moestuingewassen in broodzakken. Die keerde ze binnenstebuiten, zodat er geen broodkruimels vermengd geraakten met de zaden. De broodzak streek ze plat met haar hand, ze stak de zaden erin en warmde de zak op in de oven. Zo droogden ze kort en krachtig. De zaden werden nadien bewaard in diezelfde broodzak.

Benieuwd naar nog meer moestuiniers en praktijken? Ontdek hier meer.

Prei in zaad, 2022. © CAG.