-

Zeekool bleken

Zeekool

In het wild is zeekool in BelgiĆ« amper te vinden, maar onder andere aan de Britse kusten en in NormandiĆ« des te meer. Maar in moestuinen gedijt de plant goed. Je kan de stengels ervan bereiden als een soort asperges, mits je de plant bleekt. Van nature zijn de stengels eerder stug en met een bittere smaak. Bleken doe je in maart of begin april, wanneer de scheuten verschijnen. Dat kan je doen door de plant af te dekken met een bleekpot of bloempot. 

Bleekpotten zijn vaak van terracota gemaakt. Ze houden het licht tegen en beschermen het gewas tegen koude. Daardoor gaat de plant vroeger groeien en zal de oogst sneller klaar zijn. Door zeekool te bleken, verandert de plant van smaak en structuur: de stengels worden zacht maar knapperig en minder bitter, de bladeren blijven klein.

Zeekool is een doorlevende plant. Maar jaarlijks bleken, put de plant uit. Het is beter om meerdere planten te telen en het bleken af te wisselen. Andere planten die kan bleken in het voorjaar zijn rabarber, mierikswortel, brave Hendrik of aardpeer. Laat je verrassen door hun smaak! 

Bron: https://yoo.rs/onvergetelijke-of-terecht-vergeten-groenten-1525115230.html