-

Verspenen

Leerlingen verspenen.

De afgelopen weken werden ongetwijfeld duizenden plantjes in serres en veranda’s verspeend. Jonge kiemplantjes die uit zaad ontsproten, worden daarbij naar een groter potje of volle grond verplaatst. Zo is meer ruimte om te groeien.

Het woord ‘verspenen’ klinkt niet voor iedereen bekend in de oren. Het heeft een link met ‘spenen’, en dus voeden. Het woord werd zeker vanaf het midden van de 19de eeuw gebruikt, misschien al eerder.

Voorzichtigheid is geboden bij het verspenen: de plantjes zijn nog erg fragiel. Dat is ongetwijfeld wat ook de jongens van de provinciale moes- en tuinbouwschool ‘De Wijnpers’ in Leuven leerden in hun schoolmoestuin. Schooldirecteur Emiel Guns maakte een hele reeks foto’s van het verspeenproces. 

Misschien werd de leerlingen ook de regel aangeleerd die vandaag nog heel wat moestuiniers toepassen: je verspeent als je niet enkel de kiemblaadjes ziet, maar ook de eerste twee echte blaadjes van de plant.

Meer info over het fotoarchief vind je hier

Leerlingen verspenen plantjes in de serre, circa 1940 - 1950, foto door Emiel Guns. © Collectie Moes- en tuinbouwschool de Wijnpers, Provinciaal archief Vlaams Brabant, Leuven.