-

Tuinieren in een volkstuin

Moestuin in volkstuin

28 februari is een verjaardag voor de Berchemse volkstuinen. Op die dag, maar dan in 1915, werd in Berchem een afdeling van het Werk van den Akker en den Haard opgericht. Daarmee ontstonden ook de volkstuinparken in Berchem, tijdens de Eerste Wereldoorlog. 

Het Werk van den Akker werd in België gesticht in 1896 door katholieke burgerij en priesters in Brussel. De bedoeling was om arbeiders in de steden van een nuttige tijdsbesteding te voorzien en om ervoor te zorgen dat ze zelf groenten konden telen. De vereniging werd op korte tijd de grootste volkstuinvereniging in België. Overal ontstonden lokale afdelingen. Tuinhier, de opvolger van het Werk van den Akker, organiseert vandaag nog steeds het reilen en zeilen in de vijf overblijvende Berchemse volkstuincomplexen.

Over wat het betekent om in het Berchemse volkstuincomplex Flora te tuinieren, en hoe dat door de jaren heen evolueerde, kan je hier meer lezen. Tuinieren in de volkstuin werd als een immateriële erfgoedpraktijk toegevoegd aan de Grote Verzameling van immaterieel erfgoed. 

Wil je zelf ook aan de slag in een volkstuin? Op de website van Tuinhier vind je meer informatie.

Volkstuin Flora, Berchem, 2023 © CAG