-

Tomaten dieven

Man in serre met tomaten.

De verschillende tomatensoorten van deze man uit Booischot staan er verzorgd bij. Hij bond ze op stokken, zodat de planten niet omvallen door de zware vruchten. Waarschijnlijk dieft hij de planten. Tomaten dieven betekent dat je nieuwe scheuten in de hoek tussen stengel en bladsteel weghaalt. Ze ontnemen energie aan de plant waardoor er minder of kleinere tomaten groeien.

Hoewel het woord ‘dieven’ misschien nog niet zo lang gebruikt wordt, doen we het toch al even. In het moestuinhandboek Moeshovenierderij van J.H. Van Hulle uit 1863 staan tips voor tomatenkweek. Hij raadt aan om tomaten te zaaien in een broeikas en half mei de plantjes in potten buiten te zetten tegen een zuid-gerichte muur. Mits ondersteuning kan op een moestuinbed ook, maar volgens Van Hulle heb je in koude zomers dan kans om zonder tomaten te eindigen. Dieven of ‘nijpen’ raadt hij in 1863 al aan: “In beide gevallen moet in het begin de nijping, en bij de rijpwording de wegbladering, in voordeel der uitzwelling en rijping der vruchten toegepast worden.”

Huis van Alijn verzamelde deze foto in het kader van het MOES-tuin-project. De zoektocht naar moestuinfoto’s uit de oude doos loopt nog. Kan jij helpen? Meer info vind je hier.

Het boek van Van Hulle kan je hier lezen. 

Een man in een serre verzorgt zijn tomaten, circa 1960-1990, Booischot, collectie Huis van Alijn.