-

Telen in een koude bak

Koude bak

Heel wat doorwinterde moestuiniers zijn een grote fan van telen in een koude bak. Dat is een kweekbak zonder bodem die rechtstreeks op de grond wordt geplaatst. De bak wordt afgedekt met schuin raam dat eraf kan worden gehaald. Synoniemen zijn een platte bak, koude kas, broeikas of koersbak. Door in een koude bak te telen, kan je in het najaar zaaien en tijdens de winter en het vroege voorjaar oogsten. Dat maakt het een uitstekend hulpmiddel om zo zelfvoorzienend mogelijk te tuinieren en eten. De mogelijkheden voor een moestuinier om met een koude bak teelten te verlengen, zijn heel divers. De kennis is vaak verloren gegaan. 

Gust is hovenier van de historische moestuin van Kasteel Hex (Heers, Limburg). Hij ging op zoek in literatuur, bij onderzoekers en hoveniers voor hem en hij gebruikte zijn tuiniersinstinct om de mogelijkheden van de koude bak te verkennen. 

De immateriële erfgoedpraktijk van het telen in een koude bak werd toegevoegd aan de Grote Verzameling op het platform www.immaterieelerfgoed.be. Je kan meer lezen over de geschiedenis van de koude bak en de kunde en kennis van Gust via deze link (https://immaterieelerfgoed.be/nl/erfgoederen/beschutte-teelt-in-de-platte-bak).

Een koude bak in de moestuin van Kasteel Hex, 2023 © CAG