-

Schoffelgeschiedenis

Schoffel

De schoffel: niet veel moestuinwerktuigen hebben zo veel verschillende gedaanten. De schoffel of hak dient om onkruid los te werken uit de aarde. Het is een Nederlandse uitvinding. Vroeger had elke streek zijn eigen soort schoffel of hak, vandaag is dat anders. Enkele producenten houden het ambacht van het maken en ontwerpen van schoffels levend. Eén van hen is de meer dan 125-jaar oude producent DeWit in Nederland. De productie van een bepaald type hangt uiteraard samen met de vraag. 

Bij DeWit produceren ze vandaag nog zo'n vijftien soorten schoffels en drie soorten hakken en dat in verschillende breedtematen. Zo zijn er de minischoffel, de Betuwse of ronde schoffel (geschikt voor zandgrond), de ruitschoffel (die zowel voor- als achteruit snijdende bewegingen kan maken), de halvemaanschoffel (een kruising tussen een schoffel en een hak), de Boskoopse schoffel, de Westlandse schoffel (die heeft minder last van slijtage en gaat langer mee), de hartschoffel (een typisch Noord-Nederlandse schoffel met een puntje voor vette kleigrond), de sporkschoffel (een kruising tussen een spade en een vork tot schoffel gemaakt), de rondschoffel (zeer multifunctioneel), de vollemaandschoffel, rechthoekschoffel en de puntschoffel. 

Een volledig artikel, door Willemijn van Iersel, over de schoffels van DeWit en hun geschiedenis kan je hier lezen.

Schoffel © Collectie Kasteel Hex