-

Pompoenfeesten in Kasterlee

Moestuiniers rond een grote pompoen in een serre.

Ook dit jaar vonden er eind oktober in Kasterlee weer heel wat festiviteiten met pompoenen plaats. De oorsprong daarvan gaat terug tot 1990, wanneer op de jaarlijkse boerenmarkt voor het eerst een wedstrijd voor de grootste pompoen werd gehouden. Die grootste pompoen wordt nog steeds jaarlijks verkozen. Het record staat op 800 kilogram. Nadien ontstonden andere activiteiten zoals de pompoenregatta: een race in uitgeholde pompoenen op het water. Ook het pompoenschieten waarbij een grote mechanische katapult pompoenen honderden meters ver werpt, kwam voort uit die eerste wedstrijd. In 2002 werd het Pompoenengenootschap opgericht. De leden informeren en ondersteunen tuiniers bij het kweken van pompoenen. Het clublied van het genootschap kan je hier beluisteren. 

Collectieve (oogst)feesten voor moestuiniers zoals in Kasterlee kom je niet zo vaak tegen. De meeste rituelen en feesten horen bij de professionele land- en tuinbouw. Denk maar aan oogstfeesten met halfoogst (rond 15 augustus) die vaak na het binnenhalen van het graan plaatsvonden. Die vonden meestal per boerderij plaats. Ook modernere evenementen, zoals de Aardbeifeesten in Melsele in mei, stammen uit professionele landbouwactiviteiten. 

Het idee van een prijskamp voor groenten kent een langere geschiedenis. Ook in volkstuinen vonden vroeger prijskampen plaats: de grootste of mooiste groenten werden bekroond. Of daar een feestmoment aan vast hing, is voer voor verder onderzoek. In samentuinen vandaag dragen oogstfeesten of bijeenkomsten met een feestelijk karakter bij aan het sociaal contact en de groepsvorming.

Moestuiniers meten een pompoen in een serre, Kasterlee, 2012 ©Toerisme Kasterlee