-

Pompoenen oogsten

Pompoenen op banken.

Deze foto toont een geslaagde pompoenoogst. De grote, witte pompoenen zijn afstammelingen van een Koerdische pompoen. Ze zijn het resultaat van een ver pompoenavontuur. 

Luk en Mustafa wonen in Herent. Begin jaren 1990 leerden ze elkaar kennen. Mustafa moest zijn tuin in Midyat (Turkije) sinds zijn migratie missen en begon mee te tuinieren in Luks tuin. Ze wisselen moestuinkennis, recepten en gewassen uit. Zo belandden er druivenstekjes uit Midyat in Luks tuin. Van de druivenoogst wordt nog ieder jaar sap geperst.

Mustafa’s vrouw Emira probeert met zoveel mogelijk Koerdische smaken in België te koken. Maar niet alles kan in België gekweekt of op de juiste manier gedroogd en verwerkt worden. Daarom brengt het gezin ingemaakte en gedroogde groenten, fruit en kruiden over naar België. 

Een van de smaken die Mustafa en Emira missen, is die van het soort pompoen uit hun dorp. Emira maakt wel Belgische pompoenen in volgens haar Koerdische recept: reçela kundira. Maar in januari 2022 bracht een vrachtwagenchauffeur een pompoen uit Midyat mee naar België. De pompoen legde 4.000 kilometer af. In februari waren wij er, samen met Luk, bij om te leren hoe Emira reçela kundira maakt. Luk nam een deel van de zaden mee naar huis om ze in zijn moestuin te kweken. En met succes. Vanaf nu kan Emira met de juiste pompoensoort haar recept voortzetten. 

Wil je meer weten over de ‘bokaalverhalen’ en recepten van Luk, Emira en Mustafa? Neem een kijkje op de online expo ‘MOES-tuin leeft’.

Pompoenenoogst in Luks tuin. De grote, witte pompoenen zijn afstammelingen van de pompoen uit Midyat. Herent, 2023, privécollectie.