-

Pastinaak planten

Boor

Tijdens het MOES-tuin-project hielden we moestuinbabbels: bijeenkomsten waarin moestuiniers vertelden over wat zij als erfgoed van moestuinen ervaren. De moestuinbabbels in de drie proeftuinen van het project waren de rijke humus van het project. 

Ook Johan nam deel aan een moestuinbabbel. Hij bracht een boor mee. Iedereen aan de tafel was erg benieuwd naar wat hij daarmee deed in de moestuin. Johan gebruikt de boor om gaten in de grond te maken en er pastinaakplantjes in te planten. Pastinaak is geen gemakkelijk gewas om te laten ontkiemen en goed te laten groeien. Maar de boor helpt. Johan paste de boor aan: met een metalen draadje maakte hij de boor iets ‘wijder’. Hij maakte de boor ook botter zodat de aarde niet wordt aangestampt bij het boren van het plantgat. Een gat boren zorgt ervoor dat de grond losser blijft dan wanneer je een gat ‘steekt’ met een tuinschopje of planthout. En die lossere grond is ideaal om de penwortels van de pastinaken bescherming, maar ook voldoende ruimte te geven. Om de pastinaakplantjes alle kans op slagen te geven, kweekt Johan ze op in wc-rolletjes. Zo krijgt hij ze veilig en diep genoeg in het geboorde plantgat. 

De boor van Johan is een mooi voorbeeld van de creativiteit en vindingrijkheid die moestuiniers vaak aan de dag leggen. Tijdens het onderzoeksproject waren we onder de indruk van hoe moestuiniers de bodem, gewassen en andere elementen in hun moestuin goed kennen en aanvoelen en op zoek gaan naar praktijken en werktuigen om de oogst te vergroten en diverser te maken.  

De boor waarmee Johan putten in de grond maakt om pastinaak te planten, 2023 © CAG