-

Oogst inmaken

Recept.

Als een gewas het goed doet, kent de moestuin overvloed. Soms te veel om op te eten. Moestuiniers delen de oogst of bewaren ze voor later. Groenten werden al lang in pekel of azijn gelegd en fruit tot siroop en confituur gemaakt. Aan het einde van de 19de en begin van de 20ste eeuw worden steriliseren en wecken populair. Onder andere de Boerinnenbond verspreidt deze techniek met inmaaklessen in heel Vlaanderen. De vereniging wil plattelandsvrouwen overtuigen het hele jaar rond gezonde groenten op tafel te zetten.

Philippe Edouard Cauderlier, een bekende Gentse kok, schreef in 1861 de bestseller Het spaarzame keukenboek. Het bevat recepten voor traditionele Belgische gerechten, lekker en niet doordeweeks maar zonder dure ingrediënten. Zo trachtte hij een brede groep aan te spreken: van dienstmeiden die koken voor gegoede families tot de middenklasse. Een klein hoofdstukje uit het boek betreft ‘ingelegde groenten’: snijbonen, prinsessenbonen, labbonen, erwtjes en komkommers. En gekonfijte meloenschors (-schil), waarvan we alvast het recept meegeven. 

“Na het inwendige van den meloen weggenomen te hebben, pel zachtjes het binnenste van de dikke schors en snijd de schors in stukjes. Laat deze vijf minuten in zout water koken. Bereid in eene kasserol één liter wijnazijn, 100 grammen broodsuiker, één stok kaneel, zes kruidnagelen, zout en peper. Als de schors gekookt is, voeg ze hierbij en laat ze nog van twee tot drie minuten koken. Als ze gekoeld is, doe ze in potten, om er gebruik van te maken als komkommers.” 

Het spaarzame keukenboek kan je in verschillende bibliotheken vinden of hier lezen. 

Het spaarzame keukenboek, P.E. Cauderlier, s.d. © CAG.