-

Moestuinieren met kennis in de handen

Planten

Moestuinkennis zit in hoofden, maar ook in handen. Zonder er zich bewust van te zijn, weten moestuiniers bijvoorbeeld op welke afstand of waar juist, ze best jonge plantjes een plaats geven in hun moestuin. 

Dat merkten we ook tijdens het moestuinieren met bewoners met dementie in woonzorgcentrum Roosendaelveld (Mechelen). We hadden rijen met sla, boerenkool en andere gewassen gezaaid in hoge moestuinbakken. Er waren heel wat meer kiempjes uit de zaden gekomen dan gedacht. Het was nodig om te verspenen en plantjes te verplaatsten in de bak om ze meer ruimte om te groeien te geven. Een moestuinier, die door de vordering van zijn dementieproces niet vaak meer spreekt, groef de plantjes behendig en zorgzaam uit met slechts een vinger en verplaatste ze. De slaplantjes gaf hij een plek dichtbij de boerenkoolkiempjes. Zijn handen toonden wat hij niet kon zeggen: sla groeit sneller en is geoogst tegen het moment waarop de boerenkool meer plaats inneemt. Woordeloos leerde hij ons een nuttige truck. Zo bespaar je heel wat plaats in je moestuin. Ook andere moestuiniers passen deze methode toe. 

Wil je zelf aan de slag moet moestuinen en erfgoed samen met personen met dementie? Je vindt hier een inspiratiegids met ervaringen uit het MOES-tuin-traject. 

Aan het werk in de moestuin van WZC Roosendaelveld © Erfgoedcel Mechelen, foto’s: Sophie Nuytten