-

Liedjes, spreuken en gebeden

Fruitboom en huis.

De ideale periode om fruitbomen te planten breekt bijna aan. Ook fruitbomen spelen een belangrijke rol in de moestuin. Vroeger ging het planten gepaard met liedjes, spreuken of gebeden. Ook dat is moestuinerfgoed en kwetsbaar erfgoed dat gemakkelijk verloren gaat. Sommige mensen herinneren zich nog wat hun (over)grootouders zongen of zeiden bij het planten. Maar daarvan staat amper iets op papier.

Tijdens het MOES-tuin-project kwamen we met moestuiniers samen om moestuinerfgoed in kaart te brengen. Zo ook in Kasteel Hex in Heers. Daar is Gust de hovenier. Hij vertelde over hoe zijn grootvader steeds dezelfde spreuk uitsprak hij wanneer hij een (fruit)boom bij het huis plantte: “Ik plant u in naam van God. Als ge niet groeit, dan gaat ge kapot.” 

Spreuken en liedjes tonen dat moestuinieren een poëtische kant heeft. De schoonheid en rust van de moestuin kunnen een tuinier lyrisch maken. Maar daarnaast tonen de teksten ook hoe moestuiniers beseffen dat tuinieren een proces is dat je niet volledig in de hand hebt. Je kan nog zo je best doen, uiteindelijk bepalen de natuur, de omgeving of andere elementen die we niet kunnen beïnvloeden of de oogst slaagt of mislukt. 

Herinner jij je een spreuk, gebed of liedje dat bij het moestuinwerk hoorde? Aarzel niet om het met ons te delen, wij zijn erg benieuwd! 

Huis achter een fruitboom, Atelier, Ewijkshoeve, ets, Willem Bastiaan Tholen, collectie Rijksmuseum.