-

Lente in de LIGO-tuin

Samentuin

De paasvakantie is achter de rug. In heel wat schoolmoestuinen gaan de moestuiniers weer aan de slag, ook in de moestuin van LIGO Limburg Zuid. LIGO biedt Nederlandse lessen voor nieuwkomers in onder andere Sint-Truiden en Tongeren. Leerkrachten merkten dat cursisten die het moeilijk hadden om Nederlands te leren, tijdens pauzes in de schooltuin openbloeiden als ze over planten konden spreken. Zo ontstond het idee om les in een tuin te organiseren. De school kreeg de kans om percelen in de volkstuinen van Sint-Truiden en Tongeren te huren en startte er met moestuinieren. Twee keer per week kunnen cursisten NT2 met lage geletterdheid op vrijwillige basis werken in de moestuin. Nederlands spreken, meten en rekenen, eigenaarschap en maatschappelijke integratie gaan hand in hand. Ieder heeft een rol: tuinwerk, thee maken met kruiden uit de tuin, voorzaaien in potjes in het klaslokaal of technische berekeningen maken. In groep bespreken de cursisten wat ze zullen planten, hoe de teeltwissel wordt gepland en de oogst verdeeld. In de tuin wordt samen gekookt, recepten worden uitgewisseld en groenten ingemaakt en uitgedeeld. Al die activiteiten zorgen voor nieuwe contacten, kennis en Nederlandse woorden. Zo ontstaat verbinding tussen hier en daar, vroeger en nu. 

Tijdens het MOES-tuin-project mochten we op bezoek in de moestuin. We spraken er met de moestuiniers over hun moestuinkennis en -kunde, over waarom ze tuinieren en van wie ze het leerden. Benieuwd? Je vindt een artikel over een Marokkaanse en Russische moestuinoma op onze website

Je kan de moestuin van LIGO Limburg Zuid vinden in de Wijkstraat in Tongeren. Fiets of wandel gerust voorbij en maak kennis met de moestuiniers. 

Cursisten van LIGO Tongeren in de moestuin, circa 2022. Collectie LIGO Limburg Zuid.