-

Groene tomaten verwerken

Bokalen met tomaten.

Elk jaar laten moestuiniers de groene tomaten hoopvol hangen. Misschien worden ze nog rood… Maar ook de tomaten die groen blijven tot in de herfst, kan je in de keuken gebruiken. Ze inmaken als chutney, er confituur van maken of ze fermenteren, zijn lekkere opties. 

Elena van de moestuinorganisatie ‘Haal Meer Uit Je Tuin’ in Gingelom leerde moestuinieren en oogst bewaren op de kleine boerderij van haar ouders in Rusland. Het recept van haar moeder om groene tomaten in te maken, delen we graag met jullie.

Ingrediënten:

  • Tomaten (elke hoeveelheid is mogelijk)
  • Ingrediënten voor de pekel: 
    • 1 liter water
    • 3 eetlepels zout 
    • 1 eetlepel suiker 
    • 1 theelepel mosterd(poeder)

Vroeger werden eikenvaten gebruikt, maar de tomaten kunnen ook in glazen bokalen, emmers of potten ingemaakt worden. Die moeten met kokend water gereinigd worden. 

  1. Was de tomaten goed. Prik met een vork of tandenstoker een gaatje aan de onderkant van elke tomaat. Stapel de tomaten in de bokaal of pot. 
  2. Maak de pekel. Meng het water, zout, suiker en de mosterd(poeder) met elkaar. Giet over de tomaten in de bokaal of pot, zodat de tomaten volledig bedekt zijn met de pekel.
  3. Laat de bokaal of pot een week op kamertemperatuur staan zonder deksel.
  4. Sluit af met een deksel en bewaar op een koele plek, zoals de kelder of ijskast. Laat nog een maand staan. Dan is de smaak op z’n best.

In het begin zullen de tomaten zuur zijn maar nadien beginnen ze te zouten. Laat je niet afschrikken door een witachtig laagje op de pekel: dat kan je afwassen voor je de tomaten eet. Mosterdpoeder voorkomt schimmelvorming. Om schimmel te voorkomen, kan je na het zouten enkele blaadjes van zwarte bessen toevoegen bovenaan en het deksel sluiten. Of een propere neteldoek op de tomaten leggen met daarop extra mosterdpoeder. Plaats een propere steen of borrelglaasje op de doek zodat alles onder het vocht blijft en sluit dan af met het deksel.

Andere recepten om tomaten te bewaren tot diep in de winter, vind je via deze link op de website van Haal Meer Uit Je Tuin. Je vindt er natuurlijk ook heel wat andere moestuintips.

Ingemaakte tomaten, circa 2020-2022, Gingelom. Privécollectie Haal Meer Uit Je Tuin.