-

Gewassen bleken

Groentekelder kasteel.

Molsla (familie van de wilde paardenbloem), andijvie, bleekselder, kardoen (verwant aan de artisjok) en witloof kunnen in het najaar worden gebleekt. Bleken maakt de gewassen minder taai en bitter. 

Hovenier Gust bleekt oogst van de historische moestuin van Kasteel Hex. Over molsla en andijvie zet hij terracotta potten. Bleekselder bindt hij dicht en aardt hij aan. De ‘kampioen’ van de bleekgewassen is voor Gust kardoen. Als in oktober het najaar wat verder gevorderd is, graaft hij de kardoenplanten uit de moestuin om ze met hun kluit in de bewaarkelder van het kasteel in te graven. Zo zijn de kardoenplanten gebleekt tegen Kerstmis. Witloof is de meest gebruikte bleekgroente van allemaal. De witloofwortels worden eind september gerooid en in de koude bakken ingekuild. Een eerste oogst is voor begin december. Dat proces herhaalt Gust een aantal keer in de loop van winter.

Meer info over de moestuinwerkzaamheden van hovenier Gust in het najaar lees je hier

Kardoen in de bewaarkelder van Kasteel Hex, collectie Kasteel Hex.