-

Erfgoedzaden

Preizaad

In februari en maart gaan heel wat moestuiniers stilaan aan de slag met zaaien. De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor erfgoedzaden, heemzaden of robuuste zaden. Die aandacht voor ‘oude rassen’, die zijn afgestemd op de groei- en klimaatomstandigheden van een bepaalde plek, is er overal ter wereld. Maar doorgaans zijn de zaden duur, omdat het ook om biologische zaden gaat. Wel zijn er steeds meer initiatieven die ijveren om de zaden tegen lage een prijs of gratis te kunnen verkrijgen, bijvoorbeeld door te ruilen. 

Deze zaden en gewassen leiden tot meer biodiversiteit en ze zijn ook veerkrachtiger. Bovendien zijn het rassen met een lange geschiedenis. Er hangen heel wat oude recepten, verhalen en erfgoedpraktijken aan vast: ook een reden om ze niet te laten verdwijnen.

Een stuwende kracht is ‘Reclaim the seeds’. Dat is een beweging die uitgaat van Velt West-Vlaanderen. Ze organiseert een beurs waar iedereen zaden, -knollen en -stekjes kan ruilen, weggeven of kopen. Het doel is biodiversiteit aan te wakkeren en er aandacht voor te vragen. Op de beurs worden ook voordrachten gegeven. Ook de zadenbibs in heel wat bibliotheken en tal van andere (ruil)markten werken vanuit deze visie.

Op 9 maart 2024 vindt de zadenbeurs van ‘Reclaim the seeds’ van Velt West-Vlaanderen in Oedelem plaats. Meer info vind je hier

Zaad van een preiplant © CAG