-

De Milieuboerderij van Vondels vzw

Moestuin Milieuboerderij.

De Milieuboerderij is een zorgboerderij van Vondels vzw in provinciedomein De Palingbeek in Ieper. Er werken zo’n dertig mensen met een beperking in de moestuin en ze verzorgen er de dieren. Dagelijks koken ze met wat in de moestuin groeit, in de winter aangevuld met zomeroogst uit de diepvries, gedroogde pompoenpitten, zongedroogde tomaten en ingemaakte augurken. 

De moestuin werkt milieuvriendelijk en kringlopen staan centraal. Compost wordt gemaakt van keukenresten (van gewassen uit de moestuin), mest van de dieren, mulch en snoeiafval. Op vijf compostbermen wordt de compost steeds weer omgekeerd. De compost houdt de grond gezond, waardoor de groenten goed groeien en sterker zijn. Uit het bos bij de moestuin halen de tuiniers blaadjes om ’s winters de percelen te bedekken. Wilgentakken vlechten ze tot omheiningen om jonge plantjes te beschermen. Hazelaartakken knutselen ze tot een tunnel waarop pompoenen groeien. 

Vlakbij de Milieuboerderij staat van 14 juni tot 15 augustus de expo ‘MOES-tuin leeft’. Die is gratis en vrij te bezoeken. Meer info vind je hier

Wil je zelf de Milieuboerderij eens bezoeken? Dat kan! Meer info vind je hier

Moestuin van De Milieuboerderij, 2023 © CAG.