-

Aspergeoogst tot Sint-Jan

Ons Kookboek

Het eerste jaar nadat je een aspergeklauw hebt geplant, kan je nog niet oogsten. Maar daarna heb je jarenlang oogst van dezelfde plant. Hoe langer in de grond, hoe langer je er kan ‘steken’. Dat kan vanaf april of mei, maar het houdt op met Sint-Jan op 24 juni.

Waarom op die dag? Je zou nog langer asperges kunnen oogsten, maar er werd een moment afgesproken om de oogst te stoppen en zo aspergeplanten te beschermen. Als je een asperge oogst, snijd je een groeischeut weg. Als je dat blijft doen, kan de plant niet verder groeien en blad krijgen. Sint-Jan werd gekozen als een collectief moment, maar het had evengoed een paar dagen eerder of later kunnen zijn. Wie de datum koos en wanneer, is moeilijk te traceren. Maar in een tijd waarin de katholieke kalender richtinggevend was en veel kennis mondeling werd doorgegeven, was een heiligendag een handige ‘kapstok’. Heel wat weerspreuken die voor landbouw en moestuin relevant zijn, zijn gekoppeld aan katholieke feestdagen.

Van asperges heb je véél oogst. Variëren met recepten is een goed idee. Maar wij slaan Ons Kookboek van de Boerinnenbond uit 1955 open en vinden een klassieker:

Koude aspergeschotel 

1 bussel asperges, ossetong of hesp, peterselie en mayonaise. 

Pel de asperges en kook ze in water met zout. Giet af en laat afkoelen. Schik ze op een langwerpige schotel en omring ze met ossentongsneetjes of rolletjes hesp. Versier de schotel met peterselietakjes en dien op met mayonaise, gemengd met peterselie. Men kan de asperges ook in sneden hesp rollen, zodat ze horentjes vormen. Mens schikt dan de horentjes in een cirkel op de schotel en versiert met harde eieren en mayonaise.

Boerinnenbond, Ons Kookboek, 1955. Bibliotheek Centrum Agrarische Geschiedenis.