Aardappelziekte bestrijden
Heel wat moestuiniers vrezen de aardappelziekte. Ze wordt in verschillende dialecten ‘het kwaad’ genoemd. De ziekte wordt veroorzaakt door de pseudo-schimmel Phytophthora infestans. De aardappelen gaan rotten, de bladeren en stengels sterven af. In natte zomers kan de schimmel snel verspreiden. In de jaren 1840 kwam de ziekte voor het eerst naar Europa en veroorzaakte verschillende jaren op rij misoogsten. Grote hongercrisissen waren het gevolg. In België stierven naar schatting 40.000 tot 50.000 mensen.
Een oplossing was nodig. Soorten planten die vroeger in de lente aardappelen opleveren, was één tactiek. Hoe groter de knol op het moment dat de ziekte toeslaat, hoe beperkter de schade. Zoeken naar resistente soorten was een andere, maar trage piste. Aan het einde van de 19de eeuw bleek dat ‘Bordeauxse pap’, een pap met koperzouten die vooral in de wijnbouw werd gebruikt, de aardappelplant kon beschermen.
Steeds meer moestuiniers kiezen vandaag voor een ecologische aanpak in de tuin, maar stoppen met ‘het spuiten van de aardappelen’ met chemische gewasbescherming, is vaak de laatste stap die ze zetten. Bovendien komt de pseudoschimmpel sinds de jaren 1980 in steeds meer varianten voor. Sinds enkele jaren zijn er een aantal biologische aardappelsoorten op de markt met een hoge resistentie tegen de ziekte.
Man plant aardappelen in de tuin van zijn zoon, Poperinge, circa 1960-1979 © ‘Westhoek verbeeldt’, privécollectie.