-

Aardappelen voorkiemen

Een voorgekiemde aardappel

Het voorkiemen van aardappelen is een eeuwenoude traditie. Door ze tussen eind januari en maart te laten kiemen voor ze de grond ingaan, creëer je een voorsprong en heb je meer kans op een geslaagde oogst. Elke aardappel heeft ‘ogen’: daaruit zullen de kiemen groeien. Leg de aardappelen met de ogen naar boven in stapelbare houten of plastiek bakjes in een ruimte met veel zonlicht en een temperatuur tussen de 10 en 15 °C. Drie tot vijf weken later zijn de aardappelen klaar om de grond in te gaan, met de scheuten naar boven gericht.

De poot- of plantaardappelen kan je zelf telen of aankopen. Zo ben je zeker dat er geen virussen inzitten. Daarbij kan je kiezen voor robuuste aardappelrassen om de kans op onder andere de aardappelziekte sterk in te perken. De rassen ‘Carolus’ en ‘Alouette’ staan gekend als bestand tegen die ziekte. 

Een voorgekiemde aardappel, 2023 © CAG