toontuinen
Op heel wat plekken kan je moestuinen bezoeken.
Sommige tuinen hebben een lange geschiedenis, andere liggen op een historische plek, in weer andere wordt getuinierd met een erfgoedreflex. Vaak dragen vrijwilligers bij aan het werk.
Moestuin Bardelaeremuseum
Centraal op de site van het Bardelaeremuseum, een erfgoedmuseum gehuisvest in een oude hoeve in Kaprijke, vind je sinds 2015 een moestuin van 2 are. Op kleine percelen teelt de conservator van het museum samen met mensen met een beperking oude groentegewassen, maar ook graan, tabak en maïs.
© CAG.
Moestuin Hof ter Laken
Sinds 2021 wordt op het kasteeldomein van het Hof ter Laken in Booischot een moestuin aangelegd op de plek waar ook in de 19de eeuw de moestuin lag. De oorspronkelijke moestuinmuur werd in ere hersteld zodat hij opnieuw voor beschutting kan zorgen. De moestuin is opgevat als een samentuin: een twintigtal vrijwilligers zorgen voor de aanleg en het onderhoud van de moestuin, maar ook van een kruidentuin en boomgaard.
© CAG.
Moestuin Huysmanhoeve
Sinds 2015 siert een moestuin het terrein van de Huysmanhoeve in Eeklo, precies op de plek waar de laatste bewoners decennialang hun moestuin bewerkten. Op een oppervlakte van 2 are vind je diverse bedden, een koude kas, een kleine serre, compostbakken en een wormenbak. Een enthousiaste ploeg vrijwilligers staat in voor de moestuin én een grote kruidentuin. Met de oogst worden kookworkshops gegeven. In 2021 ging bij de hoeve ook een pluktuin open.
© CAG.
Moestuin Kasteel Hex
De moestuin van Kasteel Hex is al zo’n 250 jaar in gebruik. Verschillende generaties hoveniers gaven kennis en kunde aan elkaar. Huidig hovenier Gust combineert een ecologische manier van werken met een zoektocht naar oude tradities en technieken. Ondanks aanpassingen in de loop van de tijd, heeft de moestuin van Hex zijn authenticiteit bewaard. Zo vind je er nog steeds typische kasteelteelten zoals kardoen en zeekool.
© CAG.
Moestuin Kasteel van Gaasbeek
In de schaduw van het kasteel van Gaasbeek liggen een moestuin, siertuin en boomgaard naar het voorbeeld van 18de- en 19de-eeuwse kasteeltuinen. De tuinen staan bekend om hun kundig en kunstig gesnoeide bomen. De moestuin, met een historische serre, is in vier vakken verdeeld waarin de teelten wisselen volgens het klassieke vruchtwisselschema. Zoveel als mogelijk worden historische groentenrassen gezaaid en geplant. Je kan er ook een historische fruitbewaarplaats bezoeken.
© CAG.
Moestuin Plantentuin Meise
Op de plek waar in de vroege 19de eeuw de moestuin van het Kasteel van Bouchout lag, kreeg in 2021 een nieuwe moestuin vorm: tussen de warme muren achter de oranjerie. Rond het moestuinwerk bouwt de Plantentuin een community-werking uit. Klassen zijn welkom om te helpen, en ook een groep van mensen met een beperking werkt mee. In de verschillende bedden wordt thematisch gewerkt: je vindt er bedden met typisch Belgische groenten, een bed met permacultuur, maar ook evolutiebedden die tonen wat de mens at van de prehistorie tot vandaag.
© CAG.
Moestuin 't Grom
’t Grom, het museum van de groentestreek in Sint-Katelijne-Waver, heeft van bij zijn start in 2006 een moestuinwerking. De moestuin bestaat uit vier delen. Ieder deel toont een ander type moestuin: een moestuin uit de tijd van Karel de Grote met oude rassen, een strakke renaissancemoestuin, een Mechelse tuin in gewenten of verhoogde bedden en een sierlijke moestuin vol geuren en kleuren. Ook in twee historische serres, een moderne serre en in koude kassen worden groenten geteeld. Sinds 2016 is er ten slotte een samentuin op het domein van ’t Grom, voor wie thuis geen plaats heeft voor een moestuin.
© CAG.
Moestuin Kasteel Vordenstein
In de ommuurde oranjerietuin van Kasteel Vordenstein – één van de grootste in Europa – vind je onder andere een moestuin. Die is er sinds 1996, niet op de plek of de manier van vroeger, maar wel met originele historische elementen zoals muurserres en een koude kas. De moestuin is verdeeld in 15 percelen die elk zijn toegewezen aan één of enkele vrijwilligers. Ieder moestuiniert zoals hij of zij het wil, maar met eerbied voor de ecologische principes.
© CAG.
Moestuinen Bokrijk
Sinds 2006 vind je in het Openluchtmuseum Bokrijk een twintigtal moestuinen in de buurt van een van de historische huizen, allemaal omheind met een beukenhaag. Alle moestuinen worden bewerkt door vrijwilligers, minstens vier per tuin. Die moestuiniers kiezen zelf hoe ze het werk aanpakken en wat ze zaaien of planten. Maar er zijn wel richtlijnen. Wat de kruidkundige Rembert Dodoens neerschreef in zijn Cruydtboeck is richtinggevend, de principes van de ecologische moestuin ook.
© CAG.