Zaaien en planten
Als de lente komt, is het tijd om de handen uit de mouwen te steken.
Tijd om te zaaien, te verspenen en te planten. Daar horen plantkoorden bij, rijentrekkers, labels en zaai- en plantgoed uiteraard.


Wortel ‘lange roode koe’, te zaaien vanaf maart in de volle grond. Zaadzakje van graan- en zaadhandel André Landsgraeve-Dewaele aan de Kraanlei in Gent.
Labels maken duidelijk wat waar is gezaaid. Deze emaillen labels sierden de moestuinbedden van de kasteeltuin van Hex, ca. 1900-1950.
© Collectie Kasteel Hex.

Wie een grote oppervlakte te bewerken had, kon gebruik maken van een rijentrekker. Afbeelding uit het Volledig handboek over groententeelt van Frederic Burvenich, uitgegeven in Gent in 1898.
Collectie Stad Antwerpen, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.

Sommige groenten, zoals tomaten, gedijen beter in een serre dan in open lucht. Deze moestuinier ging aan de slag met glas-in-lood-ramen en bouwde zijn eigen serre.
Plantkoord met een metalen houder. De metalen pin die het koord moest vasthouden eens het was uitgerold, ontbreekt. Dit type plantkoord werd geregeld afgebeeld in laat-19de-eeuwse moestuinhandboeken.
© Collectie Kasteel Hex.

Afbeelding van een plantkoord met metalen houder. De afbeelding is afkomstig uit La culture potagère, een moestuinhandboek van Fréderic Burvenich uit 1896. Burvenich beklemtoonde dat een moestuin per definitie een symmetrische tuin was, en dat een plantkoord dus bijzonder belangrijk was.
Collectie Stad Antwerpen, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.

Een gezin poseert in zijn volkstuin in Overpelt, ca. 1940-1950. In de moestuin staan plantjes in verschillende groeistadia.
Collectie KADOC-KU Leuven, Werk van den Akker.

Leerlingen van de Provinciale Groenten- en Moesteeltschool in Leuven planten tomaten uit in de serre. Glasnegatief van Emiel Guns, directeur van de school tussen 1924 en 1953.
Collectie Moes- en tuinbouwschool de Wijnpers, Provinciaal archief Vlaams Brabant, Leuven.
Zaailingen en pril plantgoed hebben nood aan water. Zwarte metalen gieter uit de collectie moestuinwerktuigen van Kasteel Hex, ca. 1900-1950.
© Collectie Kasteel Hex.
Met een dubbel planthout met hoge greep kon de moestuinier twee gaten tegelijk maken, zonder zich te moeten bukken.
Collectie voormalig Landbouwmuseum Leiedal.

Een poothout met een steel van ca. 50 centimeter, waarmee je staand kon werken.