Ken jij dit gereedschap?

In Kasteel Hex in Heers (Haspengouw) worden zo’n 740 historische moestuinwerktuigen bewaard. Erfgoed Haspengouw en CAG werken volop om de stukken in kaart te brengen en de foto’s met jullie te delen via www.erfgoedplus.be. Van een aantal werktuigen kennen we het gebruik of de functie niet. Tijdens de Garden Days (9-10 september) konden bezoekers  unieke stukken bewonderen én mee ontrafelen waarvoor die stukken mogelijks gebruikt werden. Enkele blijven ook sindsdien nog mysterieus. Herken jij ze? Of heb jij een vermoeden? Bekijk de objecten hieronder en stuur ons een bericht om de functies te achterhalen!

Alle objecten op deze foto's behoren tot collectie Kasteel Hex.

Schaaltjes

Deze schaaltjes zijn symmetrisch, met een afvloeiing voor vloeistof in het centrum. De gebogen zijde duidt op de aanhechting aan een rond voorwerp.

Moestuinwerktuig.

Dit werktuig werd waarschijnlijk over de grond getrokken. Misschien dienden de pinnen om de grond om te woelen? In dat geval werd de omgewoelde grond plat gestreken met het ijzer in het midden. Op die manier zou dan een mooie vlakke strook het resultaat zijn om te kunnen zaaien of planten. Of ken jij dit object beter dan wij?

Houten werktuig.

Dit mooi geconstrueerde bakje heeft een open bodem en open wanden. Het diende niet om iets te transporteren: daarvoor zijn de onderste balken te kort. Stond het op een open kuip? Misschien om wasgoed te laten uitlekken? 

Moestuinwerktuig met lange tanden.

Dit onderdeel zat bevestigd aan een steel. Het werd volgens ons over een oppervlakte getrokken. Hoewel de tanden niet gebogen zijn, kan het misschien de functie van een cultivator hebben. Mogelijks voor reeds goed bewerkte grond? Het werd waarschijnlijk niet gebruikt om te 'prikken' in de grond omdat de steelhuls niet bovenaan maar aan de zijkant staat.

Moestuinwerktuig.

Er kan een steel bevestigd worden aan dit werktuig. Zo kon het geduwd of getrokken worden. Aan de haak vooraan kan een touw of ketting hangen. Misschien om te trekken, terwijl iemand anders duwt? De functie van de opstaande staaf is ons onbekend.

Moestuinwerktuig.

In de twee ogen kan een ronde balk plaatsnemen. Aan de twee haken kan een ketting of touw bevestigd worden. Maar waar het voor diende, is ons een raadsel.

Moestuinwerktuig

In de steelhuls past een lange steel. De steun aan de zijkant dient misschien als voetsteun. Het blad heeft een omgekeerde V-vorm. Het is niet scherp genoeg om in de grond iets uit te steken. En door de ronde vorm is het ook eerder zwak.