Erfgoedbabbel 'Oogstverhalen', Gingelom

Vrouwen maken taart.

Tijdens de erfgoedbabbel ‘Oogstverhalen’ op zondag 24 september gaan we in gesprek over oogsten, inmaken, koken, bakken, delen, verkopen, drankjes brouwen of zaden telen. Door je ‘oogstverhalen’ met ons te delen, brengen we erfgoed in kaart. Wat je vertelt en toont, kan worden opgenomen in de erfgoedprojecten over moestuinen en fruitteelt waar Centrum Agrarische Geschiedenis, Erfgoed Haspengouw en Stroopfabriek Borgloon aan werken.

Het vertrekpunt van het gesprek zijn de objecten, schriftjes, (verwerkte) oogst… die jij en andere deelnemers meebrengen. We zijn op zoek naar objecten die jij of je (groot)ouders gebruik(t)en om fruit, groenten of kruiden uit eigen tuin te oogsten en verwerken. En de verhalen, tradities, recepten en het gebruik achter die objecten.

Daarom vragen we jou een of meerdere objecten mee te brengen die voor jou van belang zijn wanneer je groenten, kruiden of fruit oogst in je tuin of die verwerkt. Denk aan een inmaakbokaal, een oogstmes, het receptenschrift van je oma, het tafellaken dat je steevast oplegt als je fermenteert, een plukkorf, taartvorm, oude foto’s over het thema… Speur je geheugen af: wat gebruik je bij het oogsten en verwerken, en waarvoor? Zo zal je weten wat je kan meebrengen!

Daarnaast mag je ook (verwerkte) oogst meebrengen: ingelegde groenten of fruit, gedroogde kruiden, of iets vers uit de hof! Zo kunnen we samen proeven en delen.

Inschrijven is gratis maar verplicht en kan via deze link

Haalmeeruitjetuin vzw organiseert 24 september een opentuindag. Voor en na de erfgoedbabbel valt er dus nog heel wat extra’s te beleven en te ontdekken.

Alexander van ‘Haal meer uit je tuin’ zorgt voor een boeiend programma waarop ook wij voor en na de Erfgoedbabbel welkom zijn:

  • De tuin is vrij toegankelijk. Wil je graag wat meer uitleg over de experimenten die er plaats vinden? De ecohoveniers nemen je op sleeptouw. Deelnemers van de dialoogsessie kunnen in de voormiddag aansluiten om 10.00 of 11.00 uur. Na de Erfgoedbabbel kan je ook alleen of met de andere deelnemers de tuin verkennen.
  • Tot 17.00 uur is een lange oogsttafel waar je volop kan proeven van zelf geteelde druiven, meloenen, appelen, paprika ‘s,… Zo kan je ook leren over de rassen die Alexander kweekt.
  • Vanaf  15u30 demonstreren Jeroen en Paulien van Treehive hoe je uit een massieve boomstam een bank maakt en zelfgekweekte fruitpalen ontschorst. Ook wij kunnen vanaf 16 uur aansluiten. 

     

Foto: Vrouwen maken een kersenvlaai, Voeren, jaren 1950 - 1980, collectie familie Theo Broers.